Marja Sakari, Tyhjyyden täytettä - buddhalaisuudesta suomalaisessa taiteessa. Mystiikan portit.
Tampereen Taidemuseo,2003
Introspektiivisuus luonnehtii myös Sofia Wilkmanin työskentelyä. Keskeistä siinä on tasapainoilu rauhan ja rauhattomuuden välissä, mikä rakentaa teosten dynamiikan. Tätä taiteilija on kommentoinut seuraavasti: ”Rauhan etsiminen levottomuuden keskellä on leimallista nykyihmiselle – rauhaa etsitään käsittääkseni ei tuonpuoleisen takia, vaan jotta kestäisimme juuri tätä elämää. Minun työskentelyni lähtee tästä ristiriidasta. Kun sanon että työt ovat "henkisiä" tiloja niin viittaan siis näihin asioihin. Jos kuvissa on "tilaa ajatuksille" niin ajattelen että niistä voi löytää jotain joka vie katsojan omat ajatukset jonnekin, missä syntyy uusia ajatuksia ja tunteita. Mitä ne sitten ovat, on minulle samantekevää.”
”Rauhan ja levottomuuden tunne ja ristiriita on yksityisesti ja myös yhteiskunnallisesti esillä jokapäiväisesti. Ihminen hakee rauhaa, mutta levottomuus on päällekäyvää ja häiritsee meitä. Tämä on myös itämaisessa ajattelussa eräs lähtökohta – olemisen ristiriita ja päämäärät. Rauhan etsiminen ei ole itsetarkoitus sinänsä. Mikään ei ole staattista vaan olemme koko ajan liikkeessä olemassaolossamme. Mutta jos emme ole tietoisia siitä että voimme itse vaikuttaa olemiskokemuksiimme, niin joudumme tavallaan virtaan joka vie taaksepäin.”
Taidehistorioitsija Marja Sakari on analysoinut Wilkmanin teoksia buddhalaisuuden näkökulmasta artikkelissaan ”Tyhjyyden täytettä – buddhalaisuudesta suomalaisessa taiteessa” teoksessa Mystiikan portit (Tampereen taidemuseo 2003). Sakarin mukaan buddhalaiseksi voi luonnehtia taidetta, joka ” – – virittää mielemme avoimuuteen ja kykenee edes jossain määrin vapauttamaan mieltä sitä vangitsevista harhakuvitelmista ja ennakko-oletuksista valottaen kaiken pysymättömyyttä ja maailman illuusionkaltaisuutta.”
Sakari tuo esiin, että buddhalainen ajattelu välttää länsimaiselle tyypillistä minäkeskeistä lähestymistapaa eikä myöskään jäsennä ilmiöitä dualistisesti, esimerkiksi asettamalla järkeä ja mielikuvitusta vastakkain. ” – – Sofia Wilkmanin maalaukset liikkuvat ikään kuin kahden rajalla, selittämättömän ja ymmärrettävän välitilassa. – – ”Maalaukset estävät varmuudella sanomisen, yksiselitteisen totuuden.”